Wat is passief inkomen?

snapshot

De meeste mensen zijn gewend om te werken voor een werkgever of een opdrachtgever. Men wordt per uur betaald. Soms werkt men op basis van “fixed price”. Dat houdt in dat er een vast bedrag voor een klus wordt betaald, ongeacht hoeveel uur het voor de opdrachtnemer kost om de klus uit te voeren. Dit wordt een actief inkomen genoemd. Er wordt steeds een bepaalde hoeveelheid tijd in de klus gestopt en de opdrachtnemer krijgt in ruil daarvoor geld.

Er is ook een andere manier om geld te verdienen, waarbij men vaak eenmalig veel tijd en energie in iets investeert en hier vervolgens inkomen uit blijft krijgen. Dit wordt een passief inkomen genoemd. Een goed voorbeeld is het telefoonabonnement. Hierbij heeft de aanbieder eenmalig veel tijd en energie gestoken in het aanleggen van een infrastructuur, om er vervolgens blijvende inkomsten uit te halen.

Het concept van passief inkomen zien we ook veel terug op internet. Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die op deze manier een extra zakcentje verdienen. Een goedbezochte website kan geld opleveren door advertentieruimte aan te bieden aan adverteerders. Het is een voorbeeld van hoe men één keer veel tijd stopt in het maken van de website en het zorgen voor veel bezoekers. Daarna kan de website-eigenaar op verschillende manieren geld verdienen.

Iemand die advertentieruimte op zijn of haar website aanbiedt, wordt een publisher genoemd. De publisher kan geld verdienen per doorklik via de advertentie. Dit wordt CPC genoemd, dat staat voor Cost Per Click. Ook is het mogelijk dat de publisher daarna (of in plaats daarvan) geld verdient aan een bepaalde actie die de bezoeker op de website van de adverteerder uitvoert, zoals het achterlaten van een e-mailadres. Dit heet CPA oftewel Cost Per Action. Daarnaast is er nog CPS, dat staat voor Cost Per Sale. Daarbij verdient de publisher geld wanneer er iets door de bezoeker op de website van de adverteerder wordt gekocht. Het is vanzelfsprekend dat een klik op een advertentie veel laagdrempeliger is dan het trekken van de creditcard of portemonnee en het doen van een aankoop.
 

snapshot (2)